The Nightmare Before Christmas

10.12.2007

V decembru mnogi spremenijo vsakdanji pogled na svet in ga okrasijo z velikimi pričakovanji.
Tisti pa, ki večino leta preživijo umirjeno in predvidljivo, se v dokaj dinamičnem mesecu ne znajdejo najbolje in odreagirajo rahlo nervozno. Opažam, da se njihova predbožična mora prične z zadnjimi dnevi novembra in traja najverjetneje z manjšimi svetlimi prebliski do sredine januarja.
Trenutno me skrbijo asocialneži. Ta mesec bo trdnost njihovega libida in natančnost izogibalnih načrtov na zaključni letni preizkušnji.
Navzven niso prepoznavni, zunanji izgled ne izdaja kakršnega koli viška ali pomanjkljivosti.
Ni rečeno, da spadajo v katerega od revnejših slojev prebivalstva in bi trpeli zaradi občutka pomanjkanja denarja. Ravno nasprotno v nekem smislu imajo občutek presežka, preobilja, deliričnega mrgolenja, – zgoščenosti kritične mase – seveda družbenih stikov – ki pa so dejansko tudi vzročno povezani z večnim pomanjkanjem – pomanjkanjem lastnega ega.
Stres jim povzročajo že sami osebni stiki in izročanje ter sprejemanje eventuelnih daril, od prijateljev, družine, sodelavcev…
Seveda trpijo po malem vse leto, v decembru, pa primerljivo z tovornimi konji.
In verjemite mi, ni jih malo.

Nepredstavljiv problem jim lahko povzroči že namišljenana situacija, v kateri sprejemajo osebno čestitko znanca ali stisk roke kakšnega hiperaktivneža, nasnifanega z božičnim vzdušjem, ki jim že pred samim dogodkom v glavi povzroči obrazno bledico, morda rdečico…
Sprašujejo se kakšno voščilo izreči znancu? Katere besede izbrati? Se poljubiti? In celo kolikokrat na katero lice in s katere strani pričeti. Kje hoditi, kam stopiti, kako se izogniti…
Poznam primer starejšega gospoda pri šestdesetih, ki se vsako leto znova in znova sprašuje, koliko dni po novem letu, naključnem prazniku ali rojstnem dnevu, še lahko izreče čestitke-voščilo in ne bo izpadel totalni idiot ter si še poglobil zadrego. In to ga žre. In to mu praznike pretvarja v moro.
Za ostale so običajno največjo obremenitev darila – komu kaj. Stroški – komu koliko. Tajmingi – h komu kdaj in koga, kdaj.
Največji pritisk običajno povzročajo stroški. Ti se v želji zadovoljiti vsakogar, začno pohotno ploditi in v zadrego spravljati osebni ali družinski proračun.

Nekateri, z asocialneži vred, zapadejo v evforično nevrobesnilo in na rob živčnega zloma zaradi samih priprav na sprejem gostov, za recimo, božično večerjo.
Nič hudega sluteči gostje so nato ob prihodu deležni, nekakšnih, vljudnostnih opravičevanj, ki kar vrejo iz psiho-fizično izmučenih živčnih razvalin, sesutih od strmenja k popolnosti. Prazniki terjajo od njih perfekcionizem. Vsaj izgleda tako. Slike idiličnih hollywoodskih družinskih srečanj so se dokončno zapekle v zavest in ne dopuščajo površnosti.
Navodila » Kako nestresno preživeti december« ali »Osvobodimo asocialneža« še niso napisana in tudi jaz ne vidim rešitev, ki bi mnogim olajšale zadrego.
Vsekakor je slutiti, da najmanj tretjina populacije od praznikov nima popolnoma nič.
Oziroma…. prazniki jim podarijo prazne denarnice, načete živce, nezadovoljne obdarjence, koš opravljivih opazk – nehvaležnih gostov, mačkaste in zapite desce-rožice, nekulturno poscan domač wc, razbit kristal, polite preproge, ter nekaterim celo zelo osebno -darilo- v celofan zavito depresijo z veliko rdečo pentljo.
Ko bo v januarju ugasnilo tisoče modrih lučk in bo Božiček prenehal z dilanjem rdeče-bele iluzije se bo vsakdo z mračno januarsko sivino in pošastmi iz nizke podrasti – kot vedno- moral znajti sam.

Limonin sorbet postrezite in zaužijte, ko gre zabava….ali živci….. h koncu in vse bo izgledalo bolj preprosto.

Recept:

Za 4-5 oseb

300 ml vode
90 ml soka ožetih limon ( pribl.2 limoni)
130 g sladkorja
1-2 pomaranči
beljak enega jajca
ščepec soli, ribana lupinica ene limone(eko), cimet, pehtran.

Priprava:

Vodo, sladkor, limonino lupinico in sol pristavimo na štedilnik. Ko zavre, vremo še 10 minut in odstavimo. Dolijemo limonin sok. Počakamo, da se ohladi. Precedimo. Tekočino vlijemo v avtomat za pripravo sladoleda in končamo po navodilih in pred koncem dodamo stepen beljak. Če aparata nimamo, postavimo posodo s tekočino v zamrzovalnik, pokrijemo in vsako uro(prve tri ure) močno premešamo. Po petih do šestih urah, preložimo strjen sorbet v kak mikser ali multipraktik ter ga na hitro premešamo. Ročno vmešamo čvrsto stepen beljak in zamrznemo še za 3-4 ure.
V ohlajene kozarce damo najprej žličko ali dve stisnjenega soka pomaranče in nato še rezine svežih pomaranč z lupino. Na pomaranče naložimo sorbet, ki ga posujemo s cimetom ali z v prah zdrobljenim, suhim pehtranom.

Opcija: Namesto cimeta ali pehtrana lahko sorbet posujete samo z ribano lupinico sveže (ekološke) limone ali pa v sorbet vmešate kandirane limone ali pomaranče. Možna je tudi kombinacija z drugimi vrstami sadja in soka. Servirate lahko tudi v izdolbljenih limoninih lupinah.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Kuhanje, Sladice Tagi: , , , , , , ,

 

12 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. M&M  |  10.12.2007 ob 12:14

  in kaj imajo od praznikov potem? nič! obremenjeni so sami s sabo in okolico. a ni fajn bit spontan, odkrit, nič pod prisilo?!

 • 2. Muki  |  10.12.2007 ob 12:56

  Muki

  Ja je fajn bit skuliran.Samo te reveži se običajno ne spremenijo do smrti. Vpili so že preveč nerealnih predstav o svetu in odnosih in izgubili samozavest. Samopodobo in realen pogled pa lahko popraviš-pridobiš le s izdatno pomočjo okolice. Tega pa ravno zaradi osebnostnih in predstavnih izkrivljenj niso več sposobni storiti. Začaran krog. Men se vseeno smilijo.

 • 3. Lilija  |  10.12.2007 ob 15:14

  Mmmmm, to pa dober zgleda. Vsaj na čudovitih slikcah. Ravno sedaj bi se tale sorbet prav prilegel. No, pa tudi dobra ideja za postrežbo za Novo leto.

 • 4. Muki  |  10.12.2007 ob 15:25

  Muki

  Ne samo da dobro zgleda, tudi dober je da dol padeš. :)

 • 5. zdravje  |  10.12.2007 ob 18:29

  Muki, živele limone ;-) Te imam vedno na zalogi in se bom resnično lotila limoninega sorbeta. Joj, kako se mi ga je zluštal.
  Slik sploh ne smem gledat, kar v miže pišem, k sreči obvladam slepo pisanje :-) Hvala za recept in čim manj decemberske “mrzlice” ti želim.

 • 6. Muki  |  11.12.2007 ob 07:58

  Muki

  Hvala za dobre želje. Decemberska mrzlica se me običajno ne poloti. Vendar previdnost ni nikoli odveč. Poskusi sorbet v kombinaciji cimet – sveže ribana limonina ali pomarančna lupinica.

 • 7. zdravje  |  12.12.2007 ob 02:14

  Hvala še enkrat, bom probala. Upam, da bo podobno tvojemu, tako kot je na sliki ;-)

 • 8. GRiSON  |  12.12.2007 ob 08:16

  GRiSON

  Muki, se mi je kar zdelo, da me prijetno presenetiš. Tole bo prav gotovo osvežilo mojo mizo na Novoletni dan. Sem pa eden redkih, ki vse praznike naredi kot čisto običajen dan. Brez auforije, brez pretiranega hitenja, dan kot dan, no mogoče le z kančkom dobrega priokusa, kot se to spodobi. Brez pretiravanja, samo da je veselo.

 • 9. Muki  |  12.12.2007 ob 09:00

  Muki

  Sorbeti so zelo hvaležen posladek po obilni večerji. So lahki in osvežilni. Ravno pravšnji za bistrenje med zabavo. :) Odličen je tudi pomarančni.
  Prava mera je vedno dobrodošla pa če govorimo o čemurkoli.

 • 10. zdravje  |  14.12.2007 ob 10:36

  Mimogrede sem se oglasila, po pravici povedano, sem se kar sama povabila na limonin sorbet :-)

 • 11. Muki  |  14.12.2007 ob 10:49

  Muki

  Si mogoče že našla čas in ga sprobala tudi v resnic? Ker če se boste samo sem past hodil ga bo tud men zmankal. :)

 • 12. zdravje  |  14.12.2007 ob 11:18

  Muki, dej no dej, sej veš, da je drugje zmerej boljš . :-)
  Ja, gotov ti ga bo zmanjkal, boš pa še malo pridelal ;-)

Komentiraj

ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


info

Vse fotografije in besedila objavljena na blogu so last avtorja bloga. Za uporabo fotografij in besedil potrebujete privoljenje avtorja. Morebitna vprašanja oz. komentarje lahko pošljete tudi na: MUKI.BLOG@GMAIL.COM